Wednesday, May 27
Shadow

Uygulamalı Rekombinant Enzim Üretimi Kış Okulu 2020

Erlenden biyoprosese rekombinant enzim üretimi

27-31 Ocak 2020

Kimyasal reaksiyonları hızlandıran ve hiçbir yan ürün oluşturmaksızın %100’lük bir ürün verimi sağlayan enzimlerin dünya pazarındaki yeri 6 Milyar Amerikan Doları (USD) iken ülkemizde ise 2017 yılındaki enzim ithalat hacmi 110 Milyon USD’yi aşmıştır. Günümüzde endüstriyel ölçekte enzim üretimi, rekombinant DNA teknolojileri ve biyoproses sistemleri ile gerçekleştirilmektedir.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından “Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” kapsamında desteklenen ve yürütücülüğünü Gebze Teknik Üniversitesi’nin yaptığı Enzim Test ve Danışmanlık Merkezi (ETDAM) Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücü Doç. Dr. Barış BİNAY ve Kimya Bölümü Öğretim Elemanı ve ETDAM merkez sorumlusu Ar. Gör. Dr. Aişe ÜNLÜ’nün düzenlediği ve BERC laboratuvar üyelerinin destek verdiği “Uygulamalı Rekombinant Enzim Üretimi-Erlenden biyoprosese rekombinant enzim üretimi” 27-31 Ocak 2020 tarihinde düzenledi.

Gerçekleştirilen kış okulunda

• Rekombinant DNA teknolojisi
  • Protein üretim sistemleri
  • Enzim saflaştırma yöntemleri
  • Biyoproseste enzim üretimi (üretim ortamlarının hazırlanması, pilot ölçek biyoprosesin sterilizasyonu pH ve oksijen problarının kalibrasyonu, inokulasyon, üretimin başlatılması, örnek alma ve süreç takibi)

Ana başlıklarındaki terorik uygulamalı eğitim verilmiştir.

Programın sabah saatleri Malzeme Bilimi ve Mühendisliği dersliklerinde teorik eğitimler Ar. Gör. Dr. Aişe ÜNLÜ, Berin YILMAZER (BERC Lab), Ar. Gör. Zeynep Efsun DUMAN (Biyomühendislik Bölümü), Hakan VURGUN (Antteknik), Hüseyin TAL (GE Healthcare) ve Eser ÜNSALDI’nın (Genera) sunumları ile tamamlandı.

Programın öğleden sonraki kısmına ise ETDAM laboratuvarında uygulamalı eğitimler ile devam edildi. 27-31 Ocak 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen kış okulunda farklı üniversitelerden (Necmettin Erbakan Üniversitesi, Biruni Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Altınbaş Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi) ve GTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Kimya Bölümünden lisans, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası araştırmacıları kapsayan 20 kişiye sertifikalı, teorik ve uygulamalı eğittim verildi.